Geschiedenis


Nederland in twaalf moorden
ondertitel: Niets zo veranderlijk als onze identiteit.

 

Auteurs: Jan Blokker sr. ,Jan Blokker jr. en Bas  Blokker
Genre:Geschiedenis
Uitgeverij:Contact
Jaar:2008
ISBN:978 90 254 25647
Aantal blz.:255

blokkers2

 

Over de schrijvers:

Jan Blokker sr.(1927-2010)
studeerde enige tijd Nederlands en geschiedenis. Hij debuteerde in 1951 met de roman Séjour. Blokker werkte als leerlingjournalist bij Het Parool, werd filmredacteur voor het Algemeen Handelsblad en vervolgens televisiechef bij de VPRO en was bepalend voor de revolutionaire koers van de omroep. Hij werd later adjunct-hoofdredacteur van de Volkskrant, maar leverde ook tal van filmscenario’s aan cineasten als Weisz. Blokker was medewerker aan het televisieprogramma ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’ (1963-1964).
In 1960 verscheen Blokkers eerste kinderboek, Op zoek naar een oom, dat in 1961 werd bekroond als kinderboek van het jaar. Toch werd Jan Blokker vooral bekend door zijn columns in De Volkskrant. Zijn columns kenmerken zich door de scherpe en satirische behandeling van actuele onderwerpen of van bepaalde modetrends. Sinds 2006 heeft hij een colums in NRC Handelsblad en NRC Next.

Jan Blokker jr. (1952)
Jan Blokker jr. studeerde nieuwe geschiedenis in Amsterdam en werkte als rector van de OSG West-Friesland in Hoorn. Tegenwoordig is hij publicist. In 1972 debuteert hij met de zoekend geschreven epische gedichten van De tocht landinwaarts.

Bas Blokker (1963)
Bas Blokker studeerde middeleeuwse geschiedenis in Amsterdam en is redacteur van NRC Handelsblad.

 

Flaptekst:


Veel Nederlanders denken, of hopen, of horen dat ze deel zijn van een volk dat altijd tolerant, nuchter en gastvrij is geweest. Dus worden ze niet graag herinnerd aan Nederlandse moorden, die het gevolg waren van onverdraagzaamheid, hysterie of vreemdelingenhaat. Toch zijn die er geweest. Minstens twaalf. Hoe kan dat?  Omdat niets zo wispelturig en zo veranderlijk is als de volksaard.

 

Over het boek

De auteurs, de bekende columnist en publicist Jan Blokker en zijn twee zoons, alle drie historici, bespreken de Nederlandse identiteit aan de hand van twaalf gewelddadige sterfgevallen uit zowel het verre als het recente verleden. Nederlanders zien zichzelf graag als nuchter, tolerant, open voor invloeden van buitenaf en vreedzaam. Daarop valt volgens de Blokkers veel af te dingen.

Nuchter, verdraagzaam, wars van borstklopperij, en altijd gastvrij voor de vreemdeling – dat zijn dedeugdelijke karakter trekken die Nederlanders zichzelf graag toedichten. Maar wemelen heden en verleden inwerkelijkheid niet evenzeer van staaltjes vaderlandsehysterie, intolerantie, nationalistische poeha en xenofobie? In De geschiedenis van Nederland in twaalf moorden lezen we over mensenoffers, massa geweld, martelingen en militaire excessen uit naam van God en Koning. Niets menselijks of onmenselijks is ons als volk – gelukkig misschien – ooit vreemd geweest.

Ze behandelen nogal ongelijksoortige voorvallen als de moord op Theo van Gogh, het meisje van Yde dat duizenden jaren geleden in een veenmoeras werd gewurgd, de dood van de martelaren van Gorkum in 1572, Carlo Picornie die in 1997 bij een treffen tussen voetbalsupporters werd doodgeknuppeld, de lynchpartij waaraan de gebroeders De Witt in 1672 ten offer vielen en nog zeven zulke gevallen van overkokende geweldzucht. Hun conclusie luidt dat ‘het typisch Nederlandse volkskarakter’ niet bestaat. De Nederlandse identiteit is voortdurend aan veranderingen onderhevig. Een verhelderende bundel, waarvan de hoofdstukken zich gemakkelijk afzonderlijk laten lezen. Met illustraties in kleur en zwart-wit, literatuurlijst en index. Voor een breed publiek.

Mooi dwars boek met aandacht voor de moord op Theo van Gogh, Bonifatius, de gebroeders De Witt, Van Speijk, en voor Colijn en de oorlogsmisdaden op Lombok.Veel Nederlanders denken,of hopen,of horen dat ze deel zijn van een volk dat altijd tolerant,nuchter en gastvrij isgeweest.Dus worden ze niet graag herinnerd aan Nederlandse moorden,die het gevolg waren van onverdraagzaamheid,hysterie of vreemdelingenhaat.Toch zijn die er geweest.Minstens twaalf.Hoe kan dat?Omdat niets zo wispelturig em veranderlijk is als de volksaard.

 

  

    

 

                                  

Comments are closed.